Sastojci:
2 mala, očišćenja slatka krumpira
1/3 šalice mlijeka
1 žlica neposoljenog, rastopljenog maslaca
1 jaje
Prstohvat soli i bijelog papra
Pećnicu zagrijte na 400 stupnjeva. Slatke krumpire stavite u lonac za pirjanje, prelijte ih vodom i čekajte da prokuhaju. Smanjite temperaturu i ostavite ih da lagano kuhaju između 30 i 40 minuta, dok potpuno ne omekšaju. Mekoću isprobajte tako što ćete vilicu zabosti u sredinu krumpira. Krumpire ocijedite, ohladite, ogulite i napravite pire.
1/3 šalice mlijeka zagrijte na vrhu dvostrukog kotla, dok se na njegovom rubu ne formiraju mali balončići. Pireu od slatkog krumpira dodajte zagrijano mlijeko, maslac, jaje, sol i papar te sve skupa zamiješajte.
Madeleine kalupe pošpricajte neljepljivim sprejom za kuhanje. Kalupe napunite mješavinom koristeći žlicu. Nakon toga ih stavite u središte pećnice. Pecite ih 20 minuta ili dok ne poprime zlatno-smeđu boju po rubovima. Izvadite iz pećnice i ostavite da se polako hlade. Nakon toga ih izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohlade.
Poslužite 16 većih ili 40 minijaturnih Madelaine porcija.
Ako želite poslužiti začinjeniju verziju, umjesto bijelog papra stavite ¼ žličice crvene paprike.